Actua

Een nieuw kader voor Vepleegkundig specialist

Twee Koninklijk besluiten voor een nieuw kader verpleegkundig specialist

Lees meer ...

Internationale Dag van de Verpleegkundige 2024

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België organiseert een campagne voor 12 mei 2024 : een hart voor verpleegkunde

Lees meer ...

Denkdag AUVB 2024

Een moment om na te denken over het functioneren van de Unie.
Op dinsdag 23 april 2024 kwamen de leden van de AUVB bijeen om samen na te denken over hoe de impact van de AUVB voor de kwaliteit van de verpleegzorg te versterken en het functioneren van de AUVB te verbeteren?

Lees meer ...

Jaarverslag 2023 AUVB UGIB AKVB

De AUVB Jaarverslag 2023 geeft een overzicht van de prestaties van de koepelvereniging.

Lees meer ...

Hervorming van het verpleegkundig beroep

Drie belangrijke KB’s in het Staatsblad werden gepubliceerd. Deze KB’s kaderen in de hervorming van het verpleegkundig beroep.

Lees meer ...

HWF Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt 2019-2021

Dit verslag analyseert de resultaten van de gegevenskoppeling met verschillende bronnen : de federale databank van de beoefenaars van de gezondheidszorgberoepen (Kadaster), het RIZIV en het Datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming. Het geeft een gedetailleerde beschrijving van de activiteit van de verpleegkundigen: leeftijd, geslacht, gewest, gemeenschap, diploma, activiteitssectoren, beroepsstatus.... Deze activiteit wordt weergegeven voor de jaren 2019, 2020 en 2021. De belangrijkste resultaten weergegeven per provincie werden toegevoegd als bijlage aan het document.

Lees meer ...

HWF Zorgkundigen op de arbeidsmarkt 2021

Dit verslag analyseert de resultaten van de gegevenskoppeling met verschillende bronnen : de federale databank van de beoefenaars van de gezondheidszorgberoepen (Kadaster), het RIZIV en het Datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming. Het geeft een gedetailleerde beschrijving van de activiteit van de zorgkundigen: leeftijd, geslacht, gewest, gemeenschap, diploma, activiteitssectoren, beroepsstatus.... Deze activiteit wordt weergegeven voor het jaar 2021. De belangrijkste resultaten weergegeven per provincie werden toegevoegd als bijlage aan het document.

Lees meer ...

Toekomstagenda voor het werken in de zorg

In navolging van een uitnodiging van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid werd een participatief traject opgezet met respectievelijk de sociale partners en de beroepsorganisaties om te komen tot een Toekomstagenda voor het werken in de zorg, een plan met pistes van oplossing voor het attractiever maken van het werken in de zorg op de middellange en lange termijn.

Lees meer ...

Wie zorgt er voor onze zorgverleners?

31.01.2024 : De AUVB presenteerde haar Memorandum 2024 met vijf prioritaire structurele punten voor verpleegkundigen. De Ontmoting-Debat die volgde was rijk aan uitwisselingen.
We danken de verschillende politieke partijen en vertegenwoordigers van de ministeries die gezondheid in hun portefeuille hebben voor hun aanwezigheid.

Lees meer ...

Memorandum 2024

Wie zorgt voor onze zorgverleners? Tijdens de Covid-pandemie hebben we ervaren hoe essentieel verpleegkundige zorg is voor onze samenleving. Verpleegkundigen draaiden overuren in de frontlinie en vochten voor de gezondheid van ons allemaal. Maandenlang applaudisseerden we elke avond voor onze helden. Maar toen het applaus wegstierf, bleef er weinig politiek engagement over om hen écht te bedanken en te geven wat zij verdienen: structurele ondersteuning van deze essentiële sector.

Lees meer ...

Hervorming van het verpleegkundig beroep – redenen waarom de verpleegkundigen een beroep instellen bij het Grondwettelijk Hof.

De AUVB heeft een beroep ingesteld bij het Grondwettelijk Hof tegen de wet van 28 juni 2023 tot wijziging van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015 (WUG) om de regering ertoe aan te zetten in het nodige veiligheidskader te voorzien voor de kwaliteit van de verpleegkundige zorg. We hopen dat de regering een beroep zal doen op de officiële adviesorganen en dit advies ook daadwerkelijk zal opvolgen om deze situatie op te lossen.

Lees meer ...

Inschrijving : Ontmoeting-Debat 31.01.2024

De federale, regionale en Europese verkiezingen naderen snel. De nieuwgekozen politici zullen de toekomst van verpleegkundigen bepalen via het gezondheidsprogramma van hun partij. De AUVB vraagt onze (toekomstige) vertegenwoordigers om verpleegkundigen te steunen en te investeren in de beoefenaars van de verpleegkunde.

Lees meer ...

Trefpunt verpleegkunde 2023

De traditionele “Trefpunt Verpleegkunde”, georganiseerd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB), vonden dit jaar plaats op donderdag 23 november 2023.

Lees meer ...

AUVB Jaarverslag 2022

Het jaarverslag geeft een zicht op de werking van de AUVB in 2022. Een jaar waarin de AUVB is blijven ijveren, dankzij haar leden, voor een kwaliteitsvolle praktijkbeoefening en welzijn op het werk. Door consequent vast te houden aan onze standpunten en waarden, hebben we kunnen wegen op de besluitvorming en op de publieke opinie rond het beroep en rond verpleegkunde.

Lees meer ...

12 mei 2023 – Dank u

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België zegt u "DANK!”
Dank u dat u er dag en nacht bent, Dank u voor de zorg, Dank u voor de informatie, Dank u voor de steun, Dank u voor het luisteren, Dank u voor de glimlach, Dank u om het verschil te maken. Dank u...

Lees meer ...

Manneken Pis in verpleeguniform

Manneken Pis eert zorgpersoneel en hult zich in verplegersuniform.
Algemene Unie van Verpleegkundigen dankt verpleegkundigen.

Lees meer ...

Eerste april 2023- allemaal in de Manneken Pis om 15u!

AUVB legt morgen de laatste hand aan haar roadshow in de Kunstberg - Place de l'Albertina.

Lees meer ...

Save the date 25.04.2023 Memorandum

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) organiseert op dinsdag 25 april 2023 voor de tweede maal een Denkdag over het memorandum. Het opzet is om het “Memorandum 2024” op te stellen en na te denken over de communicatie van de AUVB.

Lees meer ...

Roadshow Data & Plaatsen

Kom naar onze Roadshow!
We wachten op je!

Lees meer ...

Waarom lid worden van een beroepsvereniging

Om de besluitvorming in het gezondheids zorgbeleid te beïnvloeden! “Leiderschap in de verpleegkunde” vestigen.
Om de stem van de verpleegkundige te laten horen!
Om informatie uit te wisselen, elkaar te informeren en op de hoogte te blijven!

Lees meer ...

Roadshow AUVB-UGIB-AKVB

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB-UGIB-AKVB) komt naar u toe!
Vanaf maandag 20 maart tot zaterdag 1 april 2023 trekken vrijwilligers van de AUVB doorheen de 10 provincies van België en Brussel-Hoofdstad. We willen informatie over de beroepsverenigingen voor verpleegkunde, over de koepelorganisatie en over het beroep van verpleegkundige dichter bij jullie, beoefenaars van de verpleegkunde brengen.

Lees meer ...

Aantrekkelijkheid verpleegkunde een gezamenlijke uitdaging 2022

8 actiepunten om het beroep aantrekkelijker te maken en te behouden.
De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België ging hierover in overleg met verpleegkundigen uit alle zorgsectoren en met leden van beroepsverenigingen die lid zijn van de AUVB. Samen stelden wij dit document op, dat de belangrijkste acties opsomt om van de verpleegkunde
opnieuw een aantrekkelijk, werkbaar en gewaardeerd beroep te maken.

Lees meer ...

Save the date : 24.11.2022 – Trefpunt Verpleegkunde

De traditionele "Trefpunt Verpleegkunde", georganiseerd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB), vinden dit jaar plaats op 24 november 2022 van 9u00 tot 13u00 via Webinar.

Lees meer ...

Jaarverslag AUVB-UGIB-AKVB 2021

Het jaarverslag geeft een zicht op de werking van de AUVB in 2021. Een jaar waarin de AUVB is blijven ijveren, dankzij haar leden, voor een kwaliteitsvolle praktijkbeoefening en welzijn op het werk.

Lees meer ...

Virtueel trefpunt verpleegkunde 2021

De traditionele "Trefpunt Verpleegkunde", georganiseerd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB), vinden dit jaar plaats op 18 november 2021 van 9u00 tot 13u00 via Webinar.

Lees meer ...

INSCHRIJVING : Trefpunt Verpleegkunde via Webinar – 18 november 2021

De traditionele "Trefpunt Verpleegkunde", georganiseerd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB), vinden dit jaar plaats op 18 november 2021 van 9u00 tot 13u00 via Webinar.

Lees meer ...

EBM in de dagelijkse praktijk

CDLH vzw
Cebam Digital Library for Health
Medische informatie op maat, een muisklik van u verwijderd
Sign InNL | FRlogo covid-19

Lees meer ...

Save the date : 18.11.2021 – Trefpunt Verpleegkunde

De traditionele "Trefpunt Verpleegkunde", georganiseerd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB), vinden dit jaar plaats op 18 november 2021 van 9u00 tot 13u00 via Webinar.

Lees meer ...

Oproep aan verpleegkundigen om zich in te schakelen in de vaccinatiecentra en in de test- en triagecentra

In Vlaanderen worden de triagecentra, de testcentra en de vaccinatiecentra geconfronteerd met een dreigende nood aan medisch personeel en verpleegkundigen.

Lees meer ...

Webinar ” informatie over de volledige implementatie van het IFIC loonmodel”

De Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB-UGIB-AKVB) heeft een webinar georganiseerd over het IFIC: " informatie over de volledige implementatie van het IFIC loonmodel”. 

Lees meer ...

Webinar: Informatie over de volledige implementatie van het IFIC loonmodel

De Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB-UGIB-AKVB) organiseert een webinar over het IFIC: " informatie over de volledige implementatie van het IFIC loonmodel” dat zal plaatsvinden op 22 juni van 18:30 tot 20:30 uur.

Lees meer ...

Webinar : Normen en zorgkwaliteit in de woonzorgcentra

De resultaten van de studie en de video van het webinar over kwaliteitsindicatoren die nuttig zijn voor de verpleegkundige praktijk in rust- en verzorgingstehuizen zijn nu beschikbaar.

Lees meer ...

Onze helden moeten zich ook kunnen opladen

Lancering van een digitaal portaal www.iklaadmeop.be ter ondersteuning van het mentaal welzijn van zorgverleners
Een initiatief van Takeda Belgium, in samenwerking met de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België en Attentia

Lees meer ...

Jaarverslag 2020

Het jaarverslag geeft een zicht op de werking van de AUVB in 2020. Een jaar waarin de AUVB is blijven ijveren, dankzij haar leden, voor een kwaliteitsvolle praktijkbeoefening en welzijn op het werk. Door consequent vast te houden aan onze standpunten en waarden, hebben we kunnen wegen op de besluitvorming en op de publieke opinie rond het beroep en rond verpleegkunde.

Lees meer ...

POWER TO CARE (maart 2021)

POWER TO CARE. L’enquête sur le bien-être des personnes et professionnels d’aide et de soin. Principaux résultats de la deuxième enquête nationale, mars 2021. Sciensano

Lees meer ...

Jaarstatistieken met betrekking tot de beofenaars van gezondheidszorgberoepen in België

Federale Overheidsdienst, Volkgezondheid, Veiligheid van voedselketen en leefmilieu heeft de " jaarstatistieken met betrekking tot de beoefenaars van gezondheidszorgberoepen 2020" in België gepubliceerd.

Lees meer ...

112th General Assembly of the European Federation of Nurses Associations (EFN)

The EFN Members’ National Nurses Associations met online, on 15 April 2021, for the Spring EFN General Assembly, focusing on key points to take EFN EU lobby work further, and to get political results within the EU Institutions, especially in this difficult time of the COVID-19 crisis.

Lees meer ...

Veel gestelde vragen over AstraZeneca-vaccin

Als verpleegkundigen ben je bevoegd om te vaccineren. U krijgt vragen over het AstraZeneca-vaccin.
De FAQ kunnen u helpen ze te beantwoorden. De antwoorden werden geschreven/bekeken door Prof. Pierre Van Damme.

Lees meer ...

Verlenging – Wet van 6 novembre 2020

In het Staatsblad van 30 maart 2021 werden twee KB’s gepubliceerd die het mogelijk maken om “de wet van 6 november 2020 om toe te staan dat in het kader van de coronavirus-COVID-19-epidemie verpleegkundige activiteiten worden uitgeoefend door personen die wettelijk daartoe niet bevoegd zijn” te verlengen tot 1 oktober 2021.

Lees meer ...

Evolutie Vaccinatiecampagne Covid-19 – Video&Presentaties

Op maandag 8 februari 2021 organiseert de Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB-UGIB-AKVB) een webinar over de COVID-19-vaccinatiecampagne. 

Lees meer ...

Persbericht – 8 van de 10 verpleegkundigen ondersteunen Covid-19 vaccinatie

Volgens een enquête uitgevoerd door de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) onder 2.370 verpleegkundigen is 80% van de respondenten van de steekproef voorstander van vaccinatie, 10% aarzelt nog en uiteindelijk zegt 10% vaccinatie te zullen weigeren (foutmarge: 2,1%)...

Lees meer ...

De AUVB-UGIB-AKVB hoorzitting in de bijzondere Covid-19 epidemie commissie

De bijzondere commissie “belast met het onderzoek naar de aanpak van de COVID-19-epidemie door België” van de Kamer van volksvertegenwoordigers...

Lees meer ...

Webinar Evolutie Vaccinatiecampagne Covid-19

Op maandag 8 februari 2021 de Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB-UGIB-AKVB) organiseert  van 18u30 tot 20u00 opnieuw een webinar over de COVID-19-vaccinatiecampagne. met de deelname van Délégation Général Covid-19.

Lees meer ...

Wet van 6 november 2020

Dit is een voorbeeld bericht advies

Lees meer ...

Webinar vaccinatiecampagne Covid-19

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België organiseert een webinar over de vaccinatiecampagne tegen CVD19 op maandag 4 januari 2021 van 18.30 tot 20.00 uur.

Lees meer ...

Webinar vaccinatiecampagne Covid-19

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België organiseert een webinar over de vaccinatiecampagne tegen CVD19 op maandag 4 januari 2021 van 18.30 tot 20.00 uur.

Lees meer ...

Wet van 6 november – Advies TCV

La Commission Technique de l'Art Infirmier (CTAI) a émis un avis d'initiative concernant la loi du 6 novembre ...

Lees meer ...

De impact van Covid – Webinar

De COVID-19 pandemie houdt aan, en vraagt meer dan ooit een enorme inspanning van het zorgend personeel.
De huidige realiteit is een zeer zware beproeving voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid.

Lees meer ...

Wet van 6 november 2020 – Advies FRV

De Federale Raad voor Verpleegkunde (FRV) heeft een initiatiefadvies uitgebracht over de wet van 6 november betreffende de delegatie van verplegingshandelingen aan personen die niet wettelijk bevoegd zijn om te werken.

Lees meer ...

Trefpunt 2020

Schrijf je nu in voor de traditionele "Trefpunt Verpleegkunde", georganiseerd in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (UGIB).

Lees meer ...

Verpleegkundigen : genoeg ?

Van strandredders tot leerkrachten : iedereen wil tegenwoordig verpleegkundige handelingen uitvoeren. Die zijn nochtans wettelijk beschermd. Als we de volgende epidemie voldoende verpleegkundigen willen hebben...

Lees meer ...

Bericht aan bevolking

Voordat het te laat is, laten we de hoop niet verliezen. Voordat jullie weer moeten applaudisseren, is er nu nog tijd om snel te handelen. Voordat de tweede COVID-crisis een golf of een tsunami wordt, is het de hoogste tijd ...

Lees meer ...

COVID nursing team readiness study Juin 2020

Bijna kwart zorgverleners gebruikt te weinig beschermingsmateriaal. Uit een onderzoek van UAntwerpen, in opdracht van de Algemene Unie van Verpleegkundigen ...

Lees meer ...

Jaarverslag 2019

Het jaarverslag geeft een zicht op de werking van de AUVB in 2019. Een jaar waarin de AUVB is blijven ijveren, dankzij haar leden, voor een kwaliteitsvolle praktijkbeoefening en welzijn op het werk.

Lees meer ...

De AUVB is ‘not amused’ met de premie voor het zorgpersoneel

Op donderdag 25 juni 2020 keurde de kamer een amendement op de noodbegroting goed waarbij een bedrag van 37,5 miljoen euro wordt vrijgemaakt om het federale zorgpersoneel een consumptiecheque van 300 euro netto toe te kennen.

Lees meer ...

Bedankt!

Algemene Unie van Verpleegkundigen van België vzw bedankt de verpleegkundigen.

Lees meer ...

Internationale Dag van de Verpleegkunde

200 jaar geleden, op 12 mei 1820, werd Florence Nightingale geboren. De verpleegkundige zorg zoals we die vandaag kennen, is tot haar terug te voeren. De gelegenheid bij uitstek voor de Algemene Unie van Verpleegkundigen ...

Lees meer ...

Persbericht enquête UZA & AUVB

In bevraging UAntwerpen geven verpleegkundigen aan dat er nog steeds onvoldoende materiaal is. Uit een onderzoek van UAntwerpen, in opdracht van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, blijkt dat een kwart van ...

Lees meer ...

Verpleegkunde of Verpleeg-ON-kunde?

Op 4 mei 2020 werden twee nieuwe Koninklijke Besluiten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De eerste betreft de opvordering van zorgprofessionals. Het tweede betreft de delegatie van verpleegkundige handelingen door ...

Lees meer ...

COVID-19: toepassing van de richtlijnen door de gezondheidsactoren en verdere aanpak

In bijlage vindt u een brief betreffende de toepassing van de richtlijnen door de gezondheidsactoren en de verdere aanpak.

Lees meer ...

Campagnemateriaal Covid-19

Ter informatie, het campagnemateriaal met betrekking tot Covid-19 is hier terug te vinden.

Lees meer ...

Persbericht CIM 15 april 2020

Op 15 april 2020 vond, sinds het uitbreken van de COVID-19-crisis op Belgisch grondgebied, de zevende Interministeriële Conferentie Volksgezondheid plaats.

Lees meer ...

COVID-19 in de Woonzorgcentra – De AUVB pleit voor meer solidariteit tussen de zorgentiteiten

De AUVB pleit voor onderlinge en meer doorgedreven solidariteit tussen de verschillende zorgentiteiten; van thuiszorg tot woonzorgcentra. De mogelijkheid moet onderzocht worden om goed opgeleide en getrainde verpleegkundigen...

Lees meer ...

Communicatieleidraad voor zorgverleners naar patiënten en naasten

De Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent) wil haar kennis en expertise in palliatieve en levenseindezorg ook ...

Lees meer ...

Technische verstrekkingen online – COVID 19

In het kader van de strijd tegen het Nieuw Coronavirus en COVID-19 werden een aantal online tools ontwikkeld om een aantal verpleegkundige handelingen op te frissen. We stellen twee initiatieven voor.

Lees meer ...

Medische reserve: oproep voor vrijwilligers in Brussel

Naar aanleiding van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 willen veel gezondheidswerkers hun ervaring benutten om bijkomende ondersteuning op het vlak van gezondheidszorg te bieden aan instellingen ...

Lees meer ...

Covid-19 eID

In de strijd tegen Covid-19 zijn jullie, de thuisverpleegkundigen, een belangrijke schakel in de eerste lijn. Voor mensen die niet of minder mobiel zijn, is jullie hulp onontbeerlijk. Als overheid willen we jullie ...

Lees meer ...

Advies van de FRZV m.b.t. het BFM onderdeel B4/B9 (IFIC)

Op 30 Januari 2020 heeft de Federale raad voor ziekenhuisvoorzieningen een advies betreffende het BFM onderdeel B4/B9 (IFIC) gepubliceerd.

Lees meer ...

Studie van het KCE: meer verpleegkundigen

Vandaag verscheen een persbericht vanuit het KCE en de KU Leuven met de boodschap dat de patiënt/nurse ratio te hoog ligt op de ziekenhuisafdelingen waar het onderzoek werd uitgevoerd.

Lees meer ...