Herdenking Renée Lemaire en Auguste Chiwi, de engelen van Bastogne

Renée Lemaire en Auguste Chiwi, twee Belgische verpleegsters, zorgden moedig voor de gewonden bij de EHBO-post, het geïmproviseerde ziekenhuis van het 20e Amerikaanse pantserbataljon, toen de 10e pantserdivisie.

Op 24 december 1944 waren ze daar slachtoffers van Duitse bombardementen. Offensief waarbij Renée Lemaire haar leven verloor.

Op 14 december 2019, voor de 75e verjaardag van de Slag om de Ardennen (1944), brachten de civiele en militaire (Belgische en Amerikaanse) autoriteiten hulde aan de twee verpleegkundigen die vrijwillig zorgden voor civiele en militaire slachtoffers tijdens het beleg van Bastogne .

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België sloot zich aan bij de processie die hulde bracht aan de twee verpleegsters.

De delegatie van de Algemene Unie der Verpleegkundigen van België; vergezeld door Marc Vanbouwelen, voorzitter van CTAI en lid van NVKVV bestond uit mevrouw Ellen Dewandeler (coördinator NVKVV) en haar zoon, de heer Yves Maule (AFIU & secretaris AUVB), de heer Door Lauwaert (VVVS en lid van AUVB) en zijn vrouw, de heer Wouter Decat (AUVB-coördinator) en zijn zoon, en mevrouw Deniz Avcioglu (AUVB-coördinator).